Sunday, 20 August 2017

IBARAT ORANG MENGANTUK DISURUNG BANTAL



Ibarat " orang mengantuk disurung bantal " ..
                                                                                                                                                                                                  .hehe betul ke penggunaan ini ? Kalau salah mohon maaf ya...
Sebenarnya excited sangat jumpa buku ni di saat teacher tengah berhempas pulas mencari idea menolong anak2 pelajar yg lemah .
Alhamdulillah niat yang baik dipermudahkan Yang Esa .
May everything runs well & the outcome is indeed remarkable. InshaaAllah
Keep digging & exploring
The battle has just started

TEKNIK MEMBELI JIWA, MEMBODEK RAGA



Teknik Membeli Jiwa, Membodek Raga ðŸ˜Ž

Petang ini ada kelas individu SPM dan esok bakal berdepan dengan kumpulan baru Kelas Intensif SPM
Khabarnya pelajar2 ini adalah pelajar yang agak lemah dan belum pernah lulus lagi setakat ini.
Untuk seorang guru, tugasan mengajar kumpulan pelajar begini teramat mencabar. Apatah lagi di peringkat SPM.
Teacher sudah boleh bayangkan bagaimana tahap kosa kata, grammar dan spelling mereka. Communication skill jangan cakaplah.
Terus terang, teacher tidak kekok pun dgn tugas ini. Kenapa ? Jawapannya alah bisa tegal biasa.
Malah, sudah 2 minggu teacher membuat persiapan utk berjuang dgn pelajar2 ini. Bukan alang alang ya persiapannya.
Yang paling utama ialah persiapan membeli jiwa dan membodek raga mereka.
Pengalaman teacher, teknik membeli jiwa dan raga pelajar adalah yg pertama sekali.perlu dikuasai guru sebelum yg lain.
Kalau gagal di sini maka gagal lah misi kita berjuang untuk menolong mereka.
Agak2 apa ya teknik membeli jiwa raga terbaik untuk pelajar2 lemah begini ?
Ada yang nak tahu atau nak berkongsi ?

CERITA K PELAJAR KU



Cerita K pelajar ku
================
Malam ini teringin bercerita tentang pelajar teacher. Mungkin belakangan ini teacher banyak bersama dia ditambah dengan sedikit tertekan dengan pengharapan pelajar dan ibubapa terhadap pengajaran teacher.
K, pelajar teacher ini bakal menduduki SPM November ini. Dia mengenali teacher melalui buku " Daripada Budu Ke Cheese ". Terjentik emosi dan terinspirasi daripada buku itu, dia menghubungi teacher untuk menjadi pelajar. Pada awalnya dia mengikuti Kelas Elementary bersama pelajar rendah.
Dari situ teacher boleh kesan bagaimana lemahnya penguasaan BI beliau. Bahkan penguasaan pelajar tahun 4 pun lebih baik daripada dia.
Setiap masa teacher ingatkan dia dan memberi tips untuk berusaha berlipat kali ganda terutamanya menguasai kosa kata.
Alhamdulillah dia seorang pelajar yg rajin dan begitu beria mengikuti jejak langkah teacher sebagaimana dalam Budu ke Cheese.
Sedikit sebanyak sudah ada sedikit peningkatan dengan tahap BI K. Wbp, masih belum mampu untuk lulus dalam ujian BI di sekolah.
Bimbang dgn keadaan dia dan SPM sudah semakin dekat, K meminta teacher mengajar dia secara individu. Dalam berat hati, teacher menerima juga atas faktor kasihan, ingin menolong dan simpati.
Wp dalam masa yg sama teacher berkira kira untuk menggunakan masa itu untuk anak teacher yg juga calon spm tahun ini.
Biarlah berkorban sedikit menolong orang, moga-moga Allah menolong anak teacher dengan cara lain. Memang teacher kenakan yuran buat K, tetapi teacher pasti tidak ada yg kenakan yuran individu serendah teacher dgn hanya RM2X sahaja sejam.
Teacher cukup maklum rata-rata yuran individu ( 1 to 1 ) yg dikenakan ialah RM4X @ RM5X sejam.
Jika kadar itu lah yg teacher kenakan sudah pasti K tidak akan mampu utk membayar dan sudah tentu harapannya hanya tinggal harapan.
Sekarang, K sudah mengikuti 2 kelas bersama teacher; kelas individu dan kelas elementary.
Bermula Jumaat ini, jumlah kelasnya menjadi 3 kerana bakal memasuki juga Kelas Intensif SPM kumpulan.
Begitu bersemangat sekali K untuk mencari fasa peningkatan dalam penguasaan BI beliau dan paling utama mampu lulus atau lebih baik lagi.
Semangat K menjadikan teacher juga teruja dan terkesan. Wbp, dalam keterujaan ini tersimpan debar dan takut kerana bimbang tidak mampu melestarikan sebuah harapan....ya harapan yang terlalu tinggi daripada seorang anak didik.
Hanya kuasa Allah jua yang memungkinkan segalanya....
Usaha, doa dan tawakkal
InshaaAllah ada harapan buat K , buat anak teacher dan semua anak didik ...
#justme
#nonothingotherthanteaching
#BezzEnglishZonia                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

TIPS ENGLISH SPM LAGI


TIPS ENGLISH SPM LAGI
=====================
Tips ini untuk DIRECTED WRITING .
Adakah anda tahu berapa markah untuk DW ? Jawapannya ialah 35 Markah .
Apa tips yang ingin teacher kongsi ?
1. Pastikan anda tahu pembahagian markah untuk setiap aspek : Format , Content dan Language .
Begini pembahagiannya :
Format : 3
Content : 12
Language : 20
2. Tidak kira anda pelajar lemah atau sederhana atau cemerlang, anda WAJIB dapat markah penuh untuk Format.
Bagaimana untuk dapat markah penuh ?
3..Cara terbaik INGAT bilangan perkara penting untuk setiap jenis penulisan.
Contohnya untuk INFORMAL LETTER, apakah yang wajib ditulis dan berapa bilangannya.
1. Sender's Address
2. Date
3. Salutation / Greeting
4. Complimentary Close ( Your brother / Your friend )
5. Signature
Jadi perlu ingat BILANGANNYA 5 .
4. Menariknya jika semua di atas ditulis walaupun dengan kesalahan seperti Yours Brother @ Your brothers @ lain2 kesalahan, anda masih diberi markah penuh untuk format.
Jadi rugi sangat kalau tidak dapat markah penuh.
Usaha ya untuk ingat 
Nak tips lagi ? Jom join Kelas Intensif SPM di Bezz English Zonia .
Kita pulun sampai perform ! Yezza ...

TIPS FOR SPM WRITING


SOME TIPS - SPM WRITING
=======================
Ada calon SPM di sini ? Hari ni teacher kongsikan sedikit tips untuk menulis 'Continuous Writing', terutamanya untuk pelajar lemah dan agak sederhana.
Pendapat teacher, mungkin berbeza dgn.orang lain iaitu pelajar lemah/sederhana lebih baik menulis Argumentative Writing. Kenapa ?
1. Ini kerana penulisan AW lebih banyak bergantung kepada justifikasi logik yg diberi. Jika logik alasan maka dapatlah markah di situ.
2..Tidak terlalu memerlukan penggunaan kosa kata yg tinggi dan banyak untuk menjadikan ianya menarik. Pemilihan perkataan yang mudah dan biasa sudah memadai.
3. Narrative Writing boleh juga dijadikan pilihan jika anda seorang yg berimaginasi tinggi dan mampu kreatif dalam menulis.
4. NW memerlukan penggunaan kosa kata terutamanya Adjectives.yg banyak dan bagus. Penulisan menjadi agak tidak menarik tanpa penggunaan Adjectives yg bagus dan standard.
Setakat ini dulu....
Lebih banyak tips teacher kongsikan dalam Kelas Intensif SPM yg sedang dijalankan.
Berminat untuk join kelas, whatsapp teacher ya...019 458 92 77
Nanti teacher kongsi lagi...
' life is about your own choice . If giving makes your life happier , never stop doing it "

INTENSIVE SPM CLASS - DATANG BAYAR, TAK DATANG TAK BAYAR



Di saat peperiksaan SPM hanya tinggal lebih kurang 4 bulan sahaja lagi bertalu-talu pula yg pm dañ whatsapp bertanyakan Kelas Intensive SPM yang diadakan di BEZZ ENGLISH ZONIA ( BEZ ).
Faktor utama ramai yg ingin join tidak lain tidak bukan kerana ...
Result PPT yg tidak memberangsangkan. Banyak aspek.yg masih lemah dan perlu ditingkatkan. Pendedahan dan bimbingan dalam kelas ini menerusi tips dan teknik penulisan serta perkongsian cara pemarkahan sekurangnya mampu menolong pelajar mencapai keputusan lebih baik.
Faktor kedua yang lebih WOW ialah kerana polisi Bayaran Yuran Kasih Sayang Yang Mesra Pelajar 
"Datang bayar, Tak Datang Tak Bayar " begitu memikat pelajar kerana TERLAJAK MURAH dan MAMPU BAYAR.
RM 5 satu jam & TANPA YURAN PENDAFTARAN teramat murah dañ TIDAK ADA DI MANA-MANA KECUALI DI BEZZ ENGLISH ZONIA !!!
Polisi kami - " Mencurah ilmu , Mencari Rezeki , Memberi Infaq "

Jom bersama kami ! Tempat masih ada

Hubungi :
019 458 9277
019 458 9277
019 458 9277


SPM INDIVIDUAL CLASS



Am conducting Individual SPM Class
Discussing on Directed Writing : Informal Letter
Find out these glaring mistakes in the writing :
1. Repetition - Repeating on the same word/phrase throughout the paragraph
2. Missing Verbs ( Sentence Fragments) - Writing sentences without verbs but with only the subject.
Eg : The students from Form 5 Alpha. ( Were is missing here - must put after The students )
3. Hardly differentiate between Active Sentence and Passive Sentence
4. Weak or limited knowledge of PAST PARTICIPLE VERBS.

** take note ya ðŸ¤“

Avoid those mistakes in your writing ðŸ˜ 

GIVE THANKS TO ALLAH : SINGING ACTIVITY


Seperti biasa setiap Jumaat kendalikan Kelas Elementary dan seperti biasa juga pengisian kelas ini ialah ' Integrated Skills ' - gabungan semua skill penting BI.
Seawal kelas lagi sudah teruja bertanya " Teacher, hari ni aktiviti apa? Hari ni ada game tak?
Sudah biasa dengan pengisian kelas dan ternanti-nanti aktiviti yang menyeronokkan mereka.
"Today there's no game but we sing a song "
Do you like singing?
Yeay...singing! Yes we like
Teruja betul untuk menyanyi. Haha ðŸ˜‚
Alhamdulillah kelas berakhir dengan pelajar mendapat pelbagai pengisian : kosa kata, penulisan bentuk penceritaan dan paling teruja dapat berkongsi tentang nama dan sifat Allah melalui lirik lagu.
Yezza. .love this moment much ðŸ˜†
Teaching language without boundaries
With language we spread knowledge
With language we spread love n care
With language we preach
May from us there are the all-rounded future generations to be... inshaaAllah

DO YOU HAVE A FREE TIME OR DO YOU HAVE FREE TIME ?





Do you have a free time or Do you have free time?
I am a Malaysian or I am Malaysian?
Check them out ðŸ¤“🤓

RECITING DOA IN ENGLISH




Elementary English Class @ BEZZ ENGLISH ZONIA
feeling grateful for these amazing kids ðŸ˜Š
After months, now they are able to recite doa in English confidently ðŸ˜†
Mission accomplished. Alhamdulillah

SPELLING ACTIVITY @ BEZZ ENGLISH ZONIA




Elementary English Class @ BEZZ ENGLISH ZONIA
Go go kids!
They were introduced to Adjectives today
Then they had to spell them right ðŸ¤“
Lots of fun with spelling and vocabulary enrichment activities

Saturday, 24 September 2016

PRESENTING A TALK ON WRITING TECHNIQUES TO PT3 CANDIDATES

Alhamdullillah
Done my job !!
As expected, giving a talk on writing techniques is not an easy job. To make them understand the whole writing process and steps of writing.
How to write an intro ?? What is Thesis statement ?? Why do we need Thesis statement ??
Aaarrr... too much to know and definitely it's too technical.
After all, I've tried my very best. Hope they could digest well.
Pray for your success, guys !!





                                                                                                                                                                                                                                                   
#KemKilauanZamrudPT3
#SMKTanjungMas
#ZaiHassProof&TrainingServices
#Providing talks, seminars & tuitions for all levels

HAS GOT vs HAS GOTTEN

Apa beza Has Got & Has Gotten Teacher ?
=================================
Teacher dapat soalan ini secara tiba2 semasa kendalikan kelas English untuk pelajar menengah di BEZZ English Zonia (B.E.Z)
Bagus juga pelajar bertanya sebab kadang2 teacher tak perasan yg pelajar tidak tahu.
Ok...agak2 apa bezanya atau mungkin tiada beza pun.
Keduanya adalah BENTUK PRESENT PERFECT TENSE. Tetapi Has Got digunakan dalam BRITISH ENGLISH manakala HAS GOTTEN pula untuk AMERICAN ENGLISH
Jgn suruh teacher explain pula apa itu PRESENT PERFECT TENSE :)
Contoh ayat macam ni...
She has got a letter of appointment from the new office
Ada satu lagi info yang perlu tahu dan PENTING untuk tahu.
Has/Have Got juga digunakan bagi menggambarkan pemilikan ( possession )
dalam American English.
Faham ke ? :) :)
They have got 5 children.
How many children have you got ?
So kena hati2 la ya....Have got ( AE ) ini tiada kaitan dgn Present Perfect Tense :) :)
Nanti lain yg ditanya lain pula yg dijawab....
Best of luck ! Keep on learning 
================================================================

** Untuk yang berminat belajar Bahasa Inggeris untuk diri sendiri@suami@isteri@anak@pekerja@sesiapa sahaja, Kami di BEZZ ENGLISH ZONIA (B.E.Z)
menawarkan KELAS2 Berikut :

* Kid's Class ( Year 2 - Year 4 )
* Exam Class ( UPSR, PT3, SPM, MUET )
* Adult's Class ( General English/Communication English )
* Individual ( 1 to 1 coaching )
* Small Group ( Max of 4 )


Hubungi kami :
Venue : Jalan Peng. Chepa Kota Bharu, Kelantan
019. 917. 0769
019. 910. 7269

ARE YOU SURE YOUR PRONUNCIATION IS CORRECT ?

Mind Our Pronunciation
===================
It's been a while I don't share anything about English language. Spending more time on teaching and preparing lessons for class and also for BEZZ English Zonia.
In mind, there are lots to be shared but time and determination are always the major hindrance.
How I wish I could be a persistent and consistent writer like some others who never fail sharing fruitable and thought provoking ideas and postings . Special kudos to these amazing people ♡♡
Ok then, let's focus on Pronunciation. I guess there are words that we think are easy and do not realise that we are actually pronounce them incorrectly.
There are many but here I just want to highlight on these 4 words.
1. COMFORTABLE
2. VEGETABLE
3. WEDNESDAY
4. CHOCOLATE
Check your own pronunciation for these words.
How many syllables do you think in the word Comfortable.
I believe that many of us pronounce this word with 4 syllables. Am I right ?
/Kam fer te bel/ (Not the correct phonetic symbols )
But the right way to pronounce this word is only with 3 syllables /Kamf te bel/
(Please refer to the attached phonetic symbol)
Same goes to Vegetable. Not 4 syllables
/Ve gi te bel/ but only 3 /Veg te bel/
Exciting right ?
Kindly refer to the attachments for Wednesday & Chocolate :) :)
Remember don't say /Cho ko let/ or /Cho ke let/ BUT it's /Chok let/ Or Worst of all Kelantanese would say /Cha ke la'/ :) :) :)
================================
* We offer communication & pronunciation class @ BEZZ ENGLISH ZONIA (B.E.Z)
Venue : Jalan Peng. Chepa Kota Bharu Kel
For details of the class kindly contact us at
019.917.0769
019.910.7269

Sunday, 21 August 2016

BEZZ ENGLISH ZONIA (B.E.Z)

BEZZ ENGLISH ZONIA ( B.E.Z )
==========================

Siapa cakap belajar English membosankan ?
Siapa cakap belajar English hanya perlu latihtubi ?
Siapa cakap belajar perlu sentiasa serius & tak boleh bermain ?

Anak2 didik BEZ sedang tekun mencuba menyusun huruf untuk dijadikan perkataan.
Yang pertama siap dengan perkataan2 yg betul dikira pemenang dan dapat pula hadiah !

Seronok betul mereka 
Who's the fastest and the winner ? 
" Bezz English For Best Outcome "



‪#‎BEZ‬ 1
# Kid's Class
# Saturdays
# 10.00 - 1.00
# 3 Hours
# Jln. Pengkalan Chepa, KB Kel
# 019 917 0769

Sunday, 12 June 2016

TEKNIK MENULIS JURNAL YANG WOW !

Teknik menulis jurnal
===================
Setiap kali kelas teacher, pada 5-10 minit pertama pelajar perlu menulis jurnal.
Jurnal perlu ditulis dlm buku khas dan tajuk adalah bebas. Mereka bebas menulis apa sahaja asalkan melebihi 5 ayat.
Pada peringkat permulaan, agak susah utk mereka menulis. Pelbagai alasan. Tiada idea, tak pandai susun ayat, grammar tunggang langgang dan pelbagai lagi.
Wbp, teacher tegaskan tulislah apa sahaja dan teacher tdk hiraukan grammar. Teacher hanya mahu mereka menulis dan tulislah sesuatu yg dekat dgn mereka.
Bagi yg pernah membaca buku teacher " Daripada Budu Ke Cheese " tentu tahu cerita ini kan. Ada teacher kongsikan dalam buku ini secara detail.
Lama kelamaan mrk semakin biasa dan seronok menulis. Spt dijangka mereka menulis ttg perkara yg dekat dgn mereka...kawan2, keluarga, kelas, asrama, guru, duit dan mcm2 lagi.
Setiap hujung minggu teacher akan kutip dan baca cerita mereka satu persatu. Teacher akan tulis komen2 yg menarik dan ada juga memberi kata2 motivasi dan semangat jika mrk menulis ttg masalah yg dihadapi. Sikitpun teacher tidak sentuh atau komen pasal grammar.
Teacher biarkan sahaja kesalahan2 grammar.
Yang menariknya, pelajar begitu ghairah dan seronok menulis hingga sering ingatkan teacher utk mengutip buku mrk jika teacher terlupa. Hurmm....rupa2 nya mereka tertunggu2 utk membaca komen dan catatan teacher. Pada mereka itulah komen keramat yg membakar semangat mrk utk menulis.
Okay....apa agaknya kebaikan teknik ini ? Sejujurnya banyak kebaikannya ttp satu yg ketara ialah dalam ujian penulisan, majoriti pelajar mampu menulis dgn isi yg baik dan idea yg mencurah-curah.
Kesalahan grammar pun tidak terlalu ketara.
Menarik bukan ???
Teacher galakkan para guru/ibubapa praktikkan teknik ini dgn pelajar/anak .
In shaa Allah ada peningkatan.

Saturday, 11 June 2016

MY MUET TUITION CLASS 2016

Here are the dates for MUET 2016 :

July Session

Speaking Test - 18 - 21/7/2016 & 25-26/7/2016

Written Test    - 30/7/2016


November Session

Speaking Test  - 11- 13/10 /2016 , 17-19/10/2016

Written Test     - 5/11/2016


Registration for MUET TUITION CLASS for July & November session is open now

Kindly contact 019 917 0769 for details

TRANSITIVE & INTRANSITIVE VERBS

Bahasa Inggeris juga mempunyai Transitive & Intransitive Verbs. TV adalah Verbs yang perlu diikuti oleh Objek selepasnya. Biasanya ia menjawab soalan ' What ? '.

Sebagai contoh dalam ayat :

Hanis buys a new book
My mother bakes a cake
A mechanic repairs cars

Kesemua Verbs ( buys, bakes, repairs ) di atas adalah TrV yang memerlukan objek selepasnya.
Ia juga menjawab soalan ' what ' .

What does Hanis buy ?
A new book

Bagaimana pula dgn Intransitive Verbs ? ItrV adalah Verbs yg tidak perlu diikuti oleh Objek. Ia mampu berdiri sendiri.

Sebagai contoh dalam ayat :

The baby cries
The lorry stops
Birds fly

Boleh faham ke ? Cuba uji pemahaman anda dengan  ayat2 ini. Mana ayat yang menggunakan TrV dan mana yang ItrV ?


1. The boy kicks the ball

2. The girl laughs loudly

3. The sun rises in the east

4. Ani cuts the papaya


Good Luck !

INTERACTIVE LEARNING WEBSITE AS MY TEACHING AIDS

Today teacher nak share tentang website yg teacher sering lawati atau guna utk assist dlm pengajaran terutama utk membimbing anak sendiri & utk MY HOME TUITION FOR KIDS. 
Pelajar2 teacher untuk kelas Kids Home Tuition ini terdiri daripada murid tahun 3 hingga menengah rendah. Pelajar2 menengah rendah yg join kelas ini atas kehendak mereka sendiri dan ada juga atas permintaan ibubapa. Ibubapa mahukan anak2 mereka yg lemah mengikuti semula pembelajaran dari peringkat asas. Ternyata mereka tidak kekok di kelas tetapi 'enjoy & have fun". Kelas ini byk membantu mereka memahami konsep asas BI dan membentuk keyakinan untuk menggunakan BI.
Ok. website yg teacher maksudkan ialah LearnEnglish Kids by British Council.  Ia  mmg menarik minat pelajar kerana menyediakan pelbagai aktiviti yg interaktif spt reading stories, fun games, songs, word puzzle, spelling and pronunciation dan pelbagai lagi.
Teacher amat sukakan aktiviti2 di sini krn ia pakej lengkap utk pembelajaran BI.
Tambahan pula setiap aktiviti disertakan latihan yg boleh dicetak .
Latihan2 ini teacher biasa gunakan sbg latihan sampingan utk kelas teacher.
Memang amat membantu.
Untuk ibubapa atau guru2 boleh la tinjau2 website ini ya. Sekarang telah diubahsuai agar sesuai digunakan di smartphone dan tablet. Bertambah lagi senang....boleh digunakan di mana2.
Rugi sangat tak cuba. Lagipun free jer... 
Dan bagi yg berminat nak join home tuition teacher, boleh contact ya . Tempat masih ada...

019 - 917 0769

Wednesday, 8 June 2016

KIDS ENGLISH ZONIA
==================

Istimewa untuk anak-anak Kelantan khasnya warga Kota Bharu !

Teacher tawarkan Kelas Bahasa Inggeris Intensif bermula Cuti Sekolah ini untuk mereka yg benar2 berminat menguasai semua skil penting BI iaitu Grammar, Reading, Writing, Speaking & Listening.

Kelas 3 Jam Seminggu ini tidak patut dilepaskan begitu saja kerana peluang ini tidak selalu datang. Teacher hanya tawarkan di waktu cuti ini dengan jumlah pengambilan pelajar yang amat terhad.
Hanya 12 - 15 pelajar sahaja untuk sesi ini.

Untuk yang berminat bersama Teacher diwaktu cuti ini, mohon lakukan pra-pendaftaran bermula sekarang .

Sila hubungi Teacher di 019- 917 0769 (SMS/Whatsapp)

( Pendaftaran turut dibuka sepanjang tahun untuk kelas tuisyen biasa )

Wednesday, 14 October 2015

SPELLING TIP

Do you agree with me that sometimes spelling can be confusing too ? Especially when we need to use in past tense form and to decide whether it is single letter or double letter.

Here's the simple tip :

1. If the words end with a 'consonant' letter and before the letter (last letter) is a 'vowel' letter, the spelling for past tense form must be in double letter . Here are some examples :


TRAVEL - TRAVELLED
HUG - HUGGED
BEG - BEGGED
OCCUR - OCCURRED
SLAP - SLAPPED
PERMIT - PERMITTED


Note : As usual there are exceptions in English. You might come across this tip is not applicable for some words smile emoticon


Happy learning !!!

Tuesday, 13 October 2015

GRAMMAR BOOSTER WORKSHOP AT SEK. KEB. KOTA JEMBAL







GRAMMAR BOOSTER WORKSHOP AT SEK. KEB. KOTA JEMBAL, KOTA BHARU KELANTAN

Received an invitation in the last minute from the school to provide a workshop to 135 pupils of year 4 and 5. At first a bit reluctant to accept due to time shortage for making preparation.
However, in the end the workshop was still carried out ...

Even it was held within a very short period of preparation time, it was a solid success !!! It was assured from their sparkling smiles and their glittering eyes  :)

Fuh...mission complete ! Alhamdulillah

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

For school/college/university/institution/organization/etc :

ZAIHASS PROOF & TRAINING SERVICES provides trainings/workshops/seminars/courses on  :

+  Any topics related to ENGLISH LANGUAGE : ( Grammar Booster/ Writing Skill/ Communication Skill/ Business English/ Interview Skill/ Tips for Master of Ceremony/etc )

+ Motivational & Leadership

Contact us at 019 917 0769 / 019 910 7269 / 013 323 7434  ( Teacher Zaida/ Mr. Hassany )
                             OR
Email to : zarrahym@gmail.com




Saturday, 26 September 2015

TIPS TO ANSWER SECTION D - ESSAY WRITING ( PT3 ENGLISH PAPER )

PT3 ENGLISH PAPER : SECTION D - ESSAY WRITING


As I was having some spare time last weekend, I spent the precious time to check my son's writing. I was so disappointed to see he failed to connect his ideas coherently and his grammar was also terrible.

Spontaneously I shared these tips with him. I told him that these tips were useful and applicable every time he comes across a comprehension question that requires a detail explanation of an event or a description/chronology of what happened.

Throughout my observation, most of essay questions for section D require the candidates to describe the event based on the picture/illustration given.

Here are the tips shared with him :

1. The first 5 minutes before starting the essay,  draft the 5 or 6  WH Questions. The questions would be like this :

** What was the incident/event/tragedy ?

** Who involved in the incident/event/tragedy ?

** When did it happen?

** Where did it happen?

** Why did it happen?

** How did it happen?


Answer each question as details as possible. This is to make your essay very informative and illustrative. Try to be imaginative by referring to the pictures given.

Then, connect all the answers to write a chronology of what happened.


2. Tenses to be used for this type of question are PAST TENSE FAMILY. Since you are told to describe what happened so you can use SIMPLE PAST TENSE, PAST CONTINUOUS TENSE and also PAST PERFECT TENSE respectively.
Remember to use appropriate tense for each sentence constructed.
SIMPLE PRESENT TENSE is only used if you are told to give suggestions or opinions.


This is one example of SECTION D QUESTION :

The picture below shows an incident of a hit-and-run accident you witnessed while you were coming back from your tuition class.

When writing about the recount, you should

describe what happened
express what you felt
give suggestions of what you think a driver of a hit-and-run accident should do


Obviously in this question, it needs the candidate to describe the incident vividly. Thus, the answers from WH Questions would be a great help. Remember to link the chronology of what happened by using the appropriate tenses as being discussed earlier.

Good Luck My Dear Son & All PT3 Candidates

Saturday, 8 August 2015

MY WAY OF INTRODUCING PARTS OF SPEECH & NOUNS AS SUBJECT AND OBJECT


I was invited to teach for IEP (INTERVENTIONAL ENGLISH PROGRAMME) of Form Two Students in one of secondary schools  in Kota Bharu.

I since then, have been preparing a suitable lesson for two hours of teaching. Since learning grammar is mostly not favoured by majority students, I have to make the lesson as interesting as possible just to make them feel the excitement of learning English and most importantly they do not reject me in the first meeting...ahaaa....

I got a strong feeling that what i have projected and planned for the lesson will be of utmost acceptable and most likely could instill their liking towards grammar.

This is my lesson plan for 2 hours of teaching :

+ Introduction to 8 Parts of Speech ( Referring to handouts )

+ Exercises on recognising each P.O.S are given

+ Brief intro about ' Sentence ' & ' Sentence Structure ' (SVO)

   - Provide exercises on Nouns as Subject & Nouns as Object

+ Group Activity / Interactive Games

   - Each group has to read one short article from the newspaper (NST/THE STAR)

   - Find 10 Nouns as Subject & Find 10 Nouns as Object

   - Write all Nouns in vocabulary book and find meaning from the dictionary


+ Alternative Activity

   -  Students are to form group comprises of 3 person.

   -  Each student has to represent Subject, Verb and Object respectively.

    - The group comes to the front and Subject has to write one Noun word on the board. ( it can either        be a Singular Nouin or a Plural Noun )

    - Then, Subject has to pass the marker pen to Verb. The Verb has to write a suitable Verb word and        lastly forward to Object to complete the sentence.

    -  Group with more correct sentences wins the game


By sharing it here, this can be used for my later reference and may be as reference for other teachers as well...

Don't forget to drop me some comments of this teaching lesson !

Good Luck to me and to you too !!!

KISAH IBU DAN ANAK SERTA 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS





Al fatihah to nenek Meliah Md Diah,101, who died yesterday.
Her news who had devoted her life taking care of her disabled son went viral on social networking sites and garnered more than a million likes.
May Allah takes good care of her and her disabled son too will be managed well by family.
My 15 year old son who was also interested with this news shocked me when he was asking me about the grammar usage in the writing instead of the news....
These were amongst his questions :
‪#‎Umi‬, why 'has died' is used not 'died'.
# Why do the tenses mixed up ?
Some sentences used 'past tense', some were written in past perfect n there were also sentences with 'present perfect tense'
So confusing la...
Without replying to his questions, I quickly grabbed the yellow book ' 25 Kekeliruan BI' which was at that time on the table and passed to him.
Softly I said to him....All the answers of your questions are in this book . Thank you for finding the answers here....
He simply showed his plain smile and walking away from me with the book in hands....

Friday, 7 August 2015

E BOOK ON ENGLISH TENSES - EASY & EFFECTIVE APPROACH ( PART 1 )

Assalam & Selamat Sejahtera !

Alhamdulillah setelah sekian lama tidak menulis, kini dengan izin Allah, Teacher dapat siapkan E- book terbaru tentang ENGLISH TENSES.
E-Book ini ditulis atas faktor-faktor berikut :

1.Berdasarkan pengalaman bersama pelajar , kesilapan utama dalam majoriti penulisan BI pelajar ialah kesilapan TENSES
2. Ramai pelajar sering melakukan kesilapan TENSES kerana gagal memahami maksud sebenar setiap TENSES BI terutamanya WAKTU @ JANGKA MASA digunakan. Pada mereka, TENSES amat susah dan mengelirukan.
3. Kebanyakan buku grammar di pasaran menghuraikan TENSES dalam BI yang menyukarkan pelajar sederhana dan lemah untuk memahami dan seterusnya menguasai.
4. Percubaan pertama Teacher menulis buku 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS dalam BM mendapat respon cukup positif daripada pelajar/pembaca. Rata2 menyatakan buku itu amat membantu kerana MUDAH difahami.

================================================

** Kini, E-Book On English Tenses ini ditulis untuk membantu anda menguasai TENSES dengan cara MUDAH & EFEKTIF . Penjelasan dalam dwi bahasa, BI & BM dan dibantu dengan penggunaan TABLE/JADUAL untuk senang faham dan ingat.
** Latihan dalam BENTUK JADUAL juga turut diselitkan untuk setiap TENSES.
** Amat mesra pelajar, ibubapa yang ingin membantu anak-anak dan sesiapa sahaja yang sering keliru dengan TENSES !!!
** Dengan harga serendah RM 10.00 sahaja, E- BOOK 33 ms ini sudah menjadi milik anda.
Pada sesiapa yg berminat sila tinggalkan alamat email di ruangan komen.
Terima kasih : )

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...