Saturday, 24 September 2016

PRESENTING A TALK ON WRITING TECHNIQUES TO PT3 CANDIDATES

Alhamdullillah
Done my job !!
As expected, giving a talk on writing techniques is not an easy job. To make them understand the whole writing process and steps of writing.
How to write an intro ?? What is Thesis statement ?? Why do we need Thesis statement ??
Aaarrr... too much to know and definitely it's too technical.
After all, I've tried my very best. Hope they could digest well.
Pray for your success, guys !!





                                                                                                                                                                                                                                                   
#KemKilauanZamrudPT3
#SMKTanjungMas
#ZaiHassProof&TrainingServices
#Providing talks, seminars & tuitions for all levels

HAS GOT vs HAS GOTTEN

Apa beza Has Got & Has Gotten Teacher ?
=================================
Teacher dapat soalan ini secara tiba2 semasa kendalikan kelas English untuk pelajar menengah di BEZZ English Zonia (B.E.Z)
Bagus juga pelajar bertanya sebab kadang2 teacher tak perasan yg pelajar tidak tahu.
Ok...agak2 apa bezanya atau mungkin tiada beza pun.
Keduanya adalah BENTUK PRESENT PERFECT TENSE. Tetapi Has Got digunakan dalam BRITISH ENGLISH manakala HAS GOTTEN pula untuk AMERICAN ENGLISH
Jgn suruh teacher explain pula apa itu PRESENT PERFECT TENSE :)
Contoh ayat macam ni...
She has got a letter of appointment from the new office
Ada satu lagi info yang perlu tahu dan PENTING untuk tahu.
Has/Have Got juga digunakan bagi menggambarkan pemilikan ( possession )
dalam American English.
Faham ke ? :) :)
They have got 5 children.
How many children have you got ?
So kena hati2 la ya....Have got ( AE ) ini tiada kaitan dgn Present Perfect Tense :) :)
Nanti lain yg ditanya lain pula yg dijawab....
Best of luck ! Keep on learning 
================================================================

** Untuk yang berminat belajar Bahasa Inggeris untuk diri sendiri@suami@isteri@anak@pekerja@sesiapa sahaja, Kami di BEZZ ENGLISH ZONIA (B.E.Z)
menawarkan KELAS2 Berikut :

* Kid's Class ( Year 2 - Year 4 )
* Exam Class ( UPSR, PT3, SPM, MUET )
* Adult's Class ( General English/Communication English )
* Individual ( 1 to 1 coaching )
* Small Group ( Max of 4 )


Hubungi kami :
Venue : Jalan Peng. Chepa Kota Bharu, Kelantan
019. 917. 0769
019. 910. 7269

ARE YOU SURE YOUR PRONUNCIATION IS CORRECT ?

Mind Our Pronunciation
===================
It's been a while I don't share anything about English language. Spending more time on teaching and preparing lessons for class and also for BEZZ English Zonia.
In mind, there are lots to be shared but time and determination are always the major hindrance.
How I wish I could be a persistent and consistent writer like some others who never fail sharing fruitable and thought provoking ideas and postings . Special kudos to these amazing people ♡♡
Ok then, let's focus on Pronunciation. I guess there are words that we think are easy and do not realise that we are actually pronounce them incorrectly.
There are many but here I just want to highlight on these 4 words.
1. COMFORTABLE
2. VEGETABLE
3. WEDNESDAY
4. CHOCOLATE
Check your own pronunciation for these words.
How many syllables do you think in the word Comfortable.
I believe that many of us pronounce this word with 4 syllables. Am I right ?
/Kam fer te bel/ (Not the correct phonetic symbols )
But the right way to pronounce this word is only with 3 syllables /Kamf te bel/
(Please refer to the attached phonetic symbol)
Same goes to Vegetable. Not 4 syllables
/Ve gi te bel/ but only 3 /Veg te bel/
Exciting right ?
Kindly refer to the attachments for Wednesday & Chocolate :) :)
Remember don't say /Cho ko let/ or /Cho ke let/ BUT it's /Chok let/ Or Worst of all Kelantanese would say /Cha ke la'/ :) :) :)
================================
* We offer communication & pronunciation class @ BEZZ ENGLISH ZONIA (B.E.Z)
Venue : Jalan Peng. Chepa Kota Bharu Kel
For details of the class kindly contact us at
019.917.0769
019.910.7269

Sunday, 21 August 2016

BEZZ ENGLISH ZONIA (B.E.Z)

BEZZ ENGLISH ZONIA ( B.E.Z )
==========================

Siapa cakap belajar English membosankan ?
Siapa cakap belajar English hanya perlu latihtubi ?
Siapa cakap belajar perlu sentiasa serius & tak boleh bermain ?

Anak2 didik BEZ sedang tekun mencuba menyusun huruf untuk dijadikan perkataan.
Yang pertama siap dengan perkataan2 yg betul dikira pemenang dan dapat pula hadiah !

Seronok betul mereka 
Who's the fastest and the winner ? 
" Bezz English For Best Outcome "



‪#‎BEZ‬ 1
# Kid's Class
# Saturdays
# 10.00 - 1.00
# 3 Hours
# Jln. Pengkalan Chepa, KB Kel
# 019 917 0769

Sunday, 12 June 2016

TEKNIK MENULIS JURNAL YANG WOW !

Teknik menulis jurnal
===================
Setiap kali kelas teacher, pada 5-10 minit pertama pelajar perlu menulis jurnal.
Jurnal perlu ditulis dlm buku khas dan tajuk adalah bebas. Mereka bebas menulis apa sahaja asalkan melebihi 5 ayat.
Pada peringkat permulaan, agak susah utk mereka menulis. Pelbagai alasan. Tiada idea, tak pandai susun ayat, grammar tunggang langgang dan pelbagai lagi.
Wbp, teacher tegaskan tulislah apa sahaja dan teacher tdk hiraukan grammar. Teacher hanya mahu mereka menulis dan tulislah sesuatu yg dekat dgn mereka.
Bagi yg pernah membaca buku teacher " Daripada Budu Ke Cheese " tentu tahu cerita ini kan. Ada teacher kongsikan dalam buku ini secara detail.
Lama kelamaan mrk semakin biasa dan seronok menulis. Spt dijangka mereka menulis ttg perkara yg dekat dgn mereka...kawan2, keluarga, kelas, asrama, guru, duit dan mcm2 lagi.
Setiap hujung minggu teacher akan kutip dan baca cerita mereka satu persatu. Teacher akan tulis komen2 yg menarik dan ada juga memberi kata2 motivasi dan semangat jika mrk menulis ttg masalah yg dihadapi. Sikitpun teacher tidak sentuh atau komen pasal grammar.
Teacher biarkan sahaja kesalahan2 grammar.
Yang menariknya, pelajar begitu ghairah dan seronok menulis hingga sering ingatkan teacher utk mengutip buku mrk jika teacher terlupa. Hurmm....rupa2 nya mereka tertunggu2 utk membaca komen dan catatan teacher. Pada mereka itulah komen keramat yg membakar semangat mrk utk menulis.
Okay....apa agaknya kebaikan teknik ini ? Sejujurnya banyak kebaikannya ttp satu yg ketara ialah dalam ujian penulisan, majoriti pelajar mampu menulis dgn isi yg baik dan idea yg mencurah-curah.
Kesalahan grammar pun tidak terlalu ketara.
Menarik bukan ???
Teacher galakkan para guru/ibubapa praktikkan teknik ini dgn pelajar/anak .
In shaa Allah ada peningkatan.

Saturday, 11 June 2016

MY MUET TUITION CLASS 2016

Here are the dates for MUET 2016 :

July Session

Speaking Test - 18 - 21/7/2016 & 25-26/7/2016

Written Test    - 30/7/2016


November Session

Speaking Test  - 11- 13/10 /2016 , 17-19/10/2016

Written Test     - 5/11/2016


Registration for MUET TUITION CLASS for July & November session is open now

Kindly contact 019 917 0769 for details

TRANSITIVE & INTRANSITIVE VERBS

Bahasa Inggeris juga mempunyai Transitive & Intransitive Verbs. TV adalah Verbs yang perlu diikuti oleh Objek selepasnya. Biasanya ia menjawab soalan ' What ? '.

Sebagai contoh dalam ayat :

Hanis buys a new book
My mother bakes a cake
A mechanic repairs cars

Kesemua Verbs ( buys, bakes, repairs ) di atas adalah TrV yang memerlukan objek selepasnya.
Ia juga menjawab soalan ' what ' .

What does Hanis buy ?
A new book

Bagaimana pula dgn Intransitive Verbs ? ItrV adalah Verbs yg tidak perlu diikuti oleh Objek. Ia mampu berdiri sendiri.

Sebagai contoh dalam ayat :

The baby cries
The lorry stops
Birds fly

Boleh faham ke ? Cuba uji pemahaman anda dengan  ayat2 ini. Mana ayat yang menggunakan TrV dan mana yang ItrV ?


1. The boy kicks the ball

2. The girl laughs loudly

3. The sun rises in the east

4. Ani cuts the papaya


Good Luck !

INTERACTIVE LEARNING WEBSITE AS MY TEACHING AIDS

Today teacher nak share tentang website yg teacher sering lawati atau guna utk assist dlm pengajaran terutama utk membimbing anak sendiri & utk MY HOME TUITION FOR KIDS. 
Pelajar2 teacher untuk kelas Kids Home Tuition ini terdiri daripada murid tahun 3 hingga menengah rendah. Pelajar2 menengah rendah yg join kelas ini atas kehendak mereka sendiri dan ada juga atas permintaan ibubapa. Ibubapa mahukan anak2 mereka yg lemah mengikuti semula pembelajaran dari peringkat asas. Ternyata mereka tidak kekok di kelas tetapi 'enjoy & have fun". Kelas ini byk membantu mereka memahami konsep asas BI dan membentuk keyakinan untuk menggunakan BI.
Ok. website yg teacher maksudkan ialah LearnEnglish Kids by British Council.  Ia  mmg menarik minat pelajar kerana menyediakan pelbagai aktiviti yg interaktif spt reading stories, fun games, songs, word puzzle, spelling and pronunciation dan pelbagai lagi.
Teacher amat sukakan aktiviti2 di sini krn ia pakej lengkap utk pembelajaran BI.
Tambahan pula setiap aktiviti disertakan latihan yg boleh dicetak .
Latihan2 ini teacher biasa gunakan sbg latihan sampingan utk kelas teacher.
Memang amat membantu.
Untuk ibubapa atau guru2 boleh la tinjau2 website ini ya. Sekarang telah diubahsuai agar sesuai digunakan di smartphone dan tablet. Bertambah lagi senang....boleh digunakan di mana2.
Rugi sangat tak cuba. Lagipun free jer... 
Dan bagi yg berminat nak join home tuition teacher, boleh contact ya . Tempat masih ada...

019 - 917 0769

Wednesday, 8 June 2016

KIDS ENGLISH ZONIA
==================

Istimewa untuk anak-anak Kelantan khasnya warga Kota Bharu !

Teacher tawarkan Kelas Bahasa Inggeris Intensif bermula Cuti Sekolah ini untuk mereka yg benar2 berminat menguasai semua skil penting BI iaitu Grammar, Reading, Writing, Speaking & Listening.

Kelas 3 Jam Seminggu ini tidak patut dilepaskan begitu saja kerana peluang ini tidak selalu datang. Teacher hanya tawarkan di waktu cuti ini dengan jumlah pengambilan pelajar yang amat terhad.
Hanya 12 - 15 pelajar sahaja untuk sesi ini.

Untuk yang berminat bersama Teacher diwaktu cuti ini, mohon lakukan pra-pendaftaran bermula sekarang .

Sila hubungi Teacher di 019- 917 0769 (SMS/Whatsapp)

( Pendaftaran turut dibuka sepanjang tahun untuk kelas tuisyen biasa )

Wednesday, 14 October 2015

SPELLING TIP

Do you agree with me that sometimes spelling can be confusing too ? Especially when we need to use in past tense form and to decide whether it is single letter or double letter.

Here's the simple tip :

1. If the words end with a 'consonant' letter and before the letter (last letter) is a 'vowel' letter, the spelling for past tense form must be in double letter . Here are some examples :


TRAVEL - TRAVELLED
HUG - HUGGED
BEG - BEGGED
OCCUR - OCCURRED
SLAP - SLAPPED
PERMIT - PERMITTED


Note : As usual there are exceptions in English. You might come across this tip is not applicable for some words smile emoticon


Happy learning !!!

Tuesday, 13 October 2015

GRAMMAR BOOSTER WORKSHOP AT SEK. KEB. KOTA JEMBAL







GRAMMAR BOOSTER WORKSHOP AT SEK. KEB. KOTA JEMBAL, KOTA BHARU KELANTAN

Received an invitation in the last minute from the school to provide a workshop to 135 pupils of year 4 and 5. At first a bit reluctant to accept due to time shortage for making preparation.
However, in the end the workshop was still carried out ...

Even it was held within a very short period of preparation time, it was a solid success !!! It was assured from their sparkling smiles and their glittering eyes  :)

Fuh...mission complete ! Alhamdulillah

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

For school/college/university/institution/organization/etc :

ZAIHASS PROOF & TRAINING SERVICES provides trainings/workshops/seminars/courses on  :

+  Any topics related to ENGLISH LANGUAGE : ( Grammar Booster/ Writing Skill/ Communication Skill/ Business English/ Interview Skill/ Tips for Master of Ceremony/etc )

+ Motivational & Leadership

Contact us at 019 917 0769 / 019 910 7269 / 013 323 7434  ( Teacher Zaida/ Mr. Hassany )
                             OR
Email to : zarrahym@gmail.com




Saturday, 26 September 2015

TIPS TO ANSWER SECTION D - ESSAY WRITING ( PT3 ENGLISH PAPER )

PT3 ENGLISH PAPER : SECTION D - ESSAY WRITING


As I was having some spare time last weekend, I spent the precious time to check my son's writing. I was so disappointed to see he failed to connect his ideas coherently and his grammar was also terrible.

Spontaneously I shared these tips with him. I told him that these tips were useful and applicable every time he comes across a comprehension question that requires a detail explanation of an event or a description/chronology of what happened.

Throughout my observation, most of essay questions for section D require the candidates to describe the event based on the picture/illustration given.

Here are the tips shared with him :

1. The first 5 minutes before starting the essay,  draft the 5 or 6  WH Questions. The questions would be like this :

** What was the incident/event/tragedy ?

** Who involved in the incident/event/tragedy ?

** When did it happen?

** Where did it happen?

** Why did it happen?

** How did it happen?


Answer each question as details as possible. This is to make your essay very informative and illustrative. Try to be imaginative by referring to the pictures given.

Then, connect all the answers to write a chronology of what happened.


2. Tenses to be used for this type of question are PAST TENSE FAMILY. Since you are told to describe what happened so you can use SIMPLE PAST TENSE, PAST CONTINUOUS TENSE and also PAST PERFECT TENSE respectively.
Remember to use appropriate tense for each sentence constructed.
SIMPLE PRESENT TENSE is only used if you are told to give suggestions or opinions.


This is one example of SECTION D QUESTION :

The picture below shows an incident of a hit-and-run accident you witnessed while you were coming back from your tuition class.

When writing about the recount, you should

describe what happened
express what you felt
give suggestions of what you think a driver of a hit-and-run accident should do


Obviously in this question, it needs the candidate to describe the incident vividly. Thus, the answers from WH Questions would be a great help. Remember to link the chronology of what happened by using the appropriate tenses as being discussed earlier.

Good Luck My Dear Son & All PT3 Candidates

Saturday, 8 August 2015

MY WAY OF INTRODUCING PARTS OF SPEECH & NOUNS AS SUBJECT AND OBJECT


I was invited to teach for IEP (INTERVENTIONAL ENGLISH PROGRAMME) of Form Two Students in one of secondary schools  in Kota Bharu.

I since then, have been preparing a suitable lesson for two hours of teaching. Since learning grammar is mostly not favoured by majority students, I have to make the lesson as interesting as possible just to make them feel the excitement of learning English and most importantly they do not reject me in the first meeting...ahaaa....

I got a strong feeling that what i have projected and planned for the lesson will be of utmost acceptable and most likely could instill their liking towards grammar.

This is my lesson plan for 2 hours of teaching :

+ Introduction to 8 Parts of Speech ( Referring to handouts )

+ Exercises on recognising each P.O.S are given

+ Brief intro about ' Sentence ' & ' Sentence Structure ' (SVO)

   - Provide exercises on Nouns as Subject & Nouns as Object

+ Group Activity / Interactive Games

   - Each group has to read one short article from the newspaper (NST/THE STAR)

   - Find 10 Nouns as Subject & Find 10 Nouns as Object

   - Write all Nouns in vocabulary book and find meaning from the dictionary


+ Alternative Activity

   -  Students are to form group comprises of 3 person.

   -  Each student has to represent Subject, Verb and Object respectively.

    - The group comes to the front and Subject has to write one Noun word on the board. ( it can either        be a Singular Nouin or a Plural Noun )

    - Then, Subject has to pass the marker pen to Verb. The Verb has to write a suitable Verb word and        lastly forward to Object to complete the sentence.

    -  Group with more correct sentences wins the game


By sharing it here, this can be used for my later reference and may be as reference for other teachers as well...

Don't forget to drop me some comments of this teaching lesson !

Good Luck to me and to you too !!!

KISAH IBU DAN ANAK SERTA 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS





Al fatihah to nenek Meliah Md Diah,101, who died yesterday.
Her news who had devoted her life taking care of her disabled son went viral on social networking sites and garnered more than a million likes.
May Allah takes good care of her and her disabled son too will be managed well by family.
My 15 year old son who was also interested with this news shocked me when he was asking me about the grammar usage in the writing instead of the news....
These were amongst his questions :
‪#‎Umi‬, why 'has died' is used not 'died'.
# Why do the tenses mixed up ?
Some sentences used 'past tense', some were written in past perfect n there were also sentences with 'present perfect tense'
So confusing la...
Without replying to his questions, I quickly grabbed the yellow book ' 25 Kekeliruan BI' which was at that time on the table and passed to him.
Softly I said to him....All the answers of your questions are in this book . Thank you for finding the answers here....
He simply showed his plain smile and walking away from me with the book in hands....

Friday, 7 August 2015

E BOOK ON ENGLISH TENSES - EASY & EFFECTIVE APPROACH ( PART 1 )

Assalam & Selamat Sejahtera !

Alhamdulillah setelah sekian lama tidak menulis, kini dengan izin Allah, Teacher dapat siapkan E- book terbaru tentang ENGLISH TENSES.
E-Book ini ditulis atas faktor-faktor berikut :

1.Berdasarkan pengalaman bersama pelajar , kesilapan utama dalam majoriti penulisan BI pelajar ialah kesilapan TENSES
2. Ramai pelajar sering melakukan kesilapan TENSES kerana gagal memahami maksud sebenar setiap TENSES BI terutamanya WAKTU @ JANGKA MASA digunakan. Pada mereka, TENSES amat susah dan mengelirukan.
3. Kebanyakan buku grammar di pasaran menghuraikan TENSES dalam BI yang menyukarkan pelajar sederhana dan lemah untuk memahami dan seterusnya menguasai.
4. Percubaan pertama Teacher menulis buku 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS dalam BM mendapat respon cukup positif daripada pelajar/pembaca. Rata2 menyatakan buku itu amat membantu kerana MUDAH difahami.

================================================

** Kini, E-Book On English Tenses ini ditulis untuk membantu anda menguasai TENSES dengan cara MUDAH & EFEKTIF . Penjelasan dalam dwi bahasa, BI & BM dan dibantu dengan penggunaan TABLE/JADUAL untuk senang faham dan ingat.
** Latihan dalam BENTUK JADUAL juga turut diselitkan untuk setiap TENSES.
** Amat mesra pelajar, ibubapa yang ingin membantu anak-anak dan sesiapa sahaja yang sering keliru dengan TENSES !!!
** Dengan harga serendah RM 10.00 sahaja, E- BOOK 33 ms ini sudah menjadi milik anda.
Pada sesiapa yg berminat sila tinggalkan alamat email di ruangan komen.
Terima kasih : )

Tuesday, 4 August 2015

WHAT TO AVOID IN FORMAL/BUSINESS/ACADEMIC WRITING

Alhamdulillah, God willing on 3rd to 4th June 2015,  I managed to complete 2 days training on Preparing Report Writing and Minutes at Twintech International University College of Technology.

Thanks for inviting me as a trainer . May lots could be gained from the sharing.

For all of u here, these were among the important points shared in the training :

WHAT TO AVOID IN FORMAL/BUSINESS/ACADEMIC WRITING

+ Do not use long sentence. Make it short and precise

+ Avoid incomplete sentence (Sentence Fragments)

+ Avoid run-on sentence ( A sentence with too many ideas in it )
- replace 'and' with full stop

+ Avoid fluff or windup
- highlight on the subject . Do not make it complex

+ Avoid or reduce Passive Sentence. Always write in Active

+ Do not use contraction , jargon and abbreviations

+ Use consistent tense throughout

Note : If you need similar training or other trainings concerning English usage, feel free to contact us..

ZaiHass Proof & Training Services

  019 9170769 / 019 910 7269
   zarrahym@gmail.com



Monday, 3 August 2015

INTENSIVE GRAMMAR CLASS FOR KIDS & ADULTS

Setiap kali saya kendalikan BENGKEL GRAMMAR BOOSTER , saya dapati pelajar-pelajar yang lemah bukan hanya tidak menguasai grammar tetapi yang lebih teruk ialah mereka amat lemah menguasai kosa kata (vocabulary ) Bahasa Inggeris. Kosa kata mereka amat terhad.

Mereka juga tidak mampu menyebut perkataan BI dengan betul. Keadaan ini menyebabkan mereka tidak minat belajar BI kerana seringkali tidak faham apabila membaca atau mendengar BI.

Justeru itu, perlu diingatkan terutamanya ibubapa untuk sekurang-kurangnya memberi pendedahan awal kepada anak-anak. Pendedahan kepada BI di peringkat awal amat penting supaya anak-anak dapat menyerap perkataan BI sedari kecil lagi dan secara tidak langsung mereka sudah menyimpan kosa kata BI di dalam memori mereka. Apabila mereka mula bersekolah, mereka tidak mempunyai masalah besar memahami perkataan yang diperkenalkan guru kerana sudah ada tersimpan di memori mereka. Mereka hanya perlu terus mengumpul kosa kata yang baharu untuk membanyakkan penguasaan perkataan.

Malangnya ada ramai ibubapa terutamanya di kampong, langsung tidak memberi pendedahan BI kepada anak-anak atas alasan mereka sendiri tidak tahu atau tidak pandai BI. Biarlah guru yang mengajar anak-anak mereka kerana itu adalah tugas guru. Kesannya, anak-anak ini akan ketinggalan berbanding dengan pelajar lain yang mendapat pendedahan awal. Mereka akan merangkak rangkak cuba memahami maksud ayat BI. Selalunya di sekolah merka ditempatkan di kelas corot bersama pelajar pelajar lain yang juga turut dikategorikan lemah.

Atas factor ini, saya cuba mengambil inisiatif untuk membantu dengan menawarkan KELAS INTENSIF yang bakal dikendalikan setiap Jumaat selama 3 jam iaitu daripada jam 10.00 pagi hingga 1.00 tgh.

Kelas ini akan menumpukan kepada penguasaan kosa kata di samping meningkatkan penguasaan grammar melalui teknik yang menghiburkan, Pelajar akan merasai belajar vocabulary dan grammar dalam suasana yang amat menyeronokkan.

Kelas turut juga ditawarkan kepada golongan dewasa yang masih lagi tercari-cari formula untuk mantapkan BI . Sebagaimana kelas untuk kanak-knak, kelas ini juga dikendalikan selama 3 jam pada setiap Sabtu.

Lokasi kelas ialah di 1371, Lorong Masjid Al-Amin, Batu 2 Jalan Pengkalan Chepa, Kota Bharu Kelantan

Kepada warga Kelantan yang berminat dengan kelas-kelas ini bolehlah hubungi nombor-nombor ini untuk maklumat lanjut :


019 917 0769 (Teacher Zaida )

019 910 7269 ( En. Hassany )

THE IMPACT OF 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS TO WEAK STUDENTS

When I started writing 25 Kekeliruan Bahasa Inggeris 2 years ago, It never came across my mind that the book is ultimately helpful for students especially weak students.

I just write with the intention to highlight on major confusions of English. At the same time I want readers to fully digest the explanation especially in terms of usage of tenses by using BM as the medium of language.

During my 2 days Grammar Booster Workshop at Sek Keb Palekbang, a kampung school with on...ly about 43 UPSR pupils, my thought drastically changed when I got to know my book has been a great help for majority of them.

They were so happy and really thanked me for giving the books to them. For some of them, who have since long regarded English as their greatest enemy start to ignite interest in English, as reading the explanation in BM assist them to understand better.

I am more than happy knowing my piece of writing is truly meaningful for these amazing kids. At least it's a kick start to instil interest in them. Hope they stay motivated and determined to excel with flying colours...

Pray for you kids !!!

BRILLIANT PRESENTATION ON IRREGULAR VERBS

GRAMMAR BOOSTER !!!

Presentation on Irregular Verbs by UPSR pupils

Such a smart, creative and an unbelievable one !

This is the outcome of teaching grammar through fun activity !

video
Can't believe my own eyes....Bravo !!!

POSITIVE FEEDBACK OF GRAMMAR BOOSTER WORKSHOP

He is positive to score A ! Hope he achieves his target...Inshaa Allah

video

#‪#‎positive‬ feedback of Grammar Booster Worksop

SEKITAR BENGKEL 2 HARI GRAMMAR BOOSTER DI SK. PALEKBANG TUMPAT, KELANTAN

SEKITAR BENGKEL 2 HARI GRAMMAR BOOSTER DI SK. PALEKBANG TUMPAT, KELANTAN


Tired but elated...

Pray for your success dear adorable kids !

May Grammar Booster could boost up your score !

Prove to all that you also can stand tall in the crowd. No matter who you are and where do you come from.

With continuous effort and high spirit you also could reach the sky n touch the stars ...


Good luck to all of you !!!

PERTANYAAN PEMBACA

assalamualaikum teacher zaida.

saya dah baca buku drpd budu ke cheese.buku tu best sngt. teacher mcm mn nk pandai english dalam masa yg singkat ni? saya lemah sngt dlm english. saya x berapa minat english. grammar saa tunggang langgang. mcm mn nk btol kn?saya nk sngt tau cara2 nk pndai english dgn mudah. harap teacher dpt tlg saya

Teacher ingin berkongsi soalan yg dihantar ke inbox teacher bersama anda semua.
...
Ada sesiapa yang ingin berkongsi pendapat atau pengalaman ?
Terima kasih.

( Soalan di atas adalah yg asal tanpa sebarang pindaan )

GRAMMAR BOOSTER - FINAL PREPARATION

GRAMMAR BOOSTER - FINAL PREPARATION

Sekarang teacher sedang buat persediaan utk Bengkel Grammar Booster yg akan dikendalikan pd Rabu dan Khamis ini ( 29th & 30th July )
Cabaran penyediaan module utk kali ini agak mencabar dan mendebarkan. Ini krn teacher difahamkan pelajar2 ini amat lemah dan tidak bermotivasi utk belajar BI.
...
Rata2 adalah pelajar kampung yg penguasaan vocabulary dan pemahaman grammar yg amat minimum. Tidak pernah ke kelas tuisyen luar dan ibubapa juga meletakkan 100 peratus pengharapan kpd pihak guru dan sekolah. Memang berat cabaran ini...
Kalau diikutkan logik akal, mana mungkin Bengkel 2 hari mampu menjanjikan bulan bintang kpd anak2 pelajar ini. Mana mungkin pelajar yg pencapaiannya D sepanjang tahun mampu meraih A hanya selepas bengkel 2 hari .
Walau bagaimanapun, teacher tetap positif dan optimis yg bengkel ini pasti akan meninggalkan kesan yg baik walaupun sedikit buat anak2 pelajar ini.
Tidak sabar rasanya utk menatap wajah dan merenung mata2 mereka yg penuh harap. Semoga apa yg sedang direncanakan ini bakal membantu mereka utk menghadapi ujian peperiksaan nanti . Hanya Allah sahaja yg tahu nasib dan takdir mereka. Kita hanya melaksana apa yg termampu dgn penuh harapan Allah menilai apa yg kita buat .

*********************
Modul Bengkel Grammar Booster

Day 1
+ Introduction & Motivation Session
(Sharing some stories from DARIPADA BUDU KE CHEESE)

+ Fun with Parts of Speech (Games)

+ SVO & SVC ( Interactive Game Activity )

Day 2
+ Irregular Verbs Made Easy
( Special teaching aids for IV )

+ Identifying Grammar Errors & Confusions ( 25 Kekeliruan Bahasa Inggeris )

+ Grammar Review through Songs
( 2 Selected Songs )

+ Common Mistakes in Answering UPSR paper

*** May Allah ease everything

Thursday, 12 February 2015

Best Noun Song Ever!!

Tuesday, 18 November 2014

A SOURCE OF INSPIRATION


For two years struggling to produce this marvellous book.

Now everything has paid.... feeling sweet n worthy when the book reaches the right people who tremendously appreciate all the efforts taken.

Many thanks to Mr Faizal for ur high interest in the book - will use the book as a source of inspiration in a special programme designed for un
employed graduates.
What else I could say....this is my major intention when first came out the idea of sharing my journey of learning English with public...to let many others motivated n inspired to improve themselves !

God makes my dream come true !!!

Thank you, thank you n thank you


Monday, 3 November 2014

MY PROOFREADING JOB !

Assalam & Morning Everyone !

Alhamdulillah for still breathing . May this morning brings us more love n care from everyone around us & may we are also granted lots of blessings frm the dear Almighty. ..

Sorry for not able to update any new posts for the time being , as at the moment quite busy with my proofreading job.

This is my freelance job that I also love to do ! Hee...don't be surprised. ..as not many bear to do this kind of job !

But , believe me as long as we have passion added by skill n discipline, everything becomes easier regardless of its crucial n tedious process. ..

Ok guys...catch u later !
50 more pages left....huhuhu

#iamalsoaproofreader
#myfreelancejob
#lovethisjobtoo
See More

GUNA BAHASA IBUNDA AJAR BI LEBIH BERKESAN - PROF EMERITUS ISAHAK HARON

GUNA BAHASA IBUNDA AJAR BI LEBIH BERKESAN - PROF EMERITUS ISAHAK HARON

Saya cukup tertarik dgn kenyataan Prof Emeritus Isahak Haron - Felo Penyelidik Kanan Jabatan Kaunseling & Psikologi Pendidikan, UM berkenaan dgn penguasaan BI dan prose...s pengajaran & pembelajaran BI di peringkat sekolah rendah.

Berikut beberapa petikan drp kenyataan beliau :

++ Ujian Linus (membaca & menulis BI) pada thn 2014 menunjukkan 40 % murid sekolah kebangsaan gagal lulus tahap asas membaca & menulis

++ Sukar untuk murid sekolah menguasai BI jika kita menggunakan buku teks dan buku aktiviti sedia ada.
Pendekatan (fonik) ini bercelaru dan tdk sesuai dgn konteks dan keperluan di sekolah kebangsaan.

++ Kita blh mengguna kebolehan sedia ada murid utk mengajar 2M BI. Kita blh mengguna apa yg ada dlm bhs ibunda utk mempelajari bahasa lain, terutama dlm konteks bahasa kedua.

++ Prinsip mengguna bhs ibunda utk mempelajari bhs kedua sudah lama difahami dan diamalkan di Korea Selatan, Jepun & Eropah. Bahkan di California AS.

++ Bahasa ibunda blh diguna utk memudahkan murid memahami makna sesuatu perkataan atau ayat

++ DI Malaysia, amalan ini dianggap 'salah' dan dimomokkan belajar BI perlu diajar dalam BI, tdk blh digunakan bahasa lain. Ini satu anggapan yg tidak berasaskan kajian.

Saya cukup bersetuju dgn pandangan beliau, kerana mula menyedari kaedah ini beberapa tahun lalu, semasa mula menulis buku ' 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS' dalam BAHASA MELAYU. Apa-apa pun, sama2 kita mengharapkan yang terbaik untuk anak-anak bangsa kita

Apa kata anda ?
See More

Saturday, 1 November 2014

BETUL KE GRAMMAR SUSAH ?


Kenapa ramai yg. anggap grammar ni susah. Betul ke grammar susah atau cara/teknik yg kita guna untuk pelajarinya yg kurang betul.

Saya dulu pun buta grammar . Seingat saya, setiap kali saya menulis ayat BI, saya hanya tulis sahaja tanpa ad...a sedikitpun melekat di kepala sebarang rumus grammar. Orang kata main hentam saja.

Memang patutlah saya di kelas corot bertahun-tahun... Bukan niat saya utk bercerita panjang di sini. Mungkin bila Travelog Budu Ke Cheese keluar di pasaran, anda sudi-sudikan lah membacanya. Saya rasa terlalu banyak inspirasi dan motivasi yg boleh disedut daripada pengalaman saya bergelumang dgn BI sehingga mampu ke tahap sekarang.

Friday, 31 October 2014

LAGI TENTANG VERB TENSES

LAGI TENTANG VERB TENSES

Semalam saya nyatakan ada 12 Verb Tenses utama dalam BI dan kalau boleh kuasai 8 - 10 sudah dikira okay.

Wbp, untuk memahami dan menguasai Verb Tenses ini bukanlah mudah dan tidaklah juga terlalu susah.
...
Cuma mungkin agak mengelirukan walaupun kita rasa macam faham.

Antara yang agak mengelirukan ialah apabila membezakan antara ;

1. PAST TENSE & PRESENT PERFECT TENSE ( Broke vs Have Broken )

2. PAST TENSE & PAST PERFECT TENSE ( Had vs Had Had )

3. FUTURE TENSE & FUTURE CONTINUOUS TENSE ( Will Travel vs Will Be Travelling )

Penjelasan lengkap beserta contoh untuk no. 1 & 2 telahpun saya tulis dalam buku ' 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS' . Saya harap pada yg telah membeli dan membaca buku ini, telah faham dan jelas tentang perbezaan TENSES-TENSES ini.
Terima kasih juga kalau sudi kongsi sedikit feedback di sini.

InshaaAllah untuk yg ke 3 dan lain2 akan cuba saya huraikan dalam buku seterusnya atau saya kongsikan saja di page ini.

Doakan ya agar saya mampu terus berkongsi di sini.

Terima kasih

12 VERB TENSES OF ENGLISH

12 VERB TENSES OF ENGLISH

Sepanjang pengalaman saya bersama pelajar,amat jarang atau hampir tdk ada pelajar yg boleh menguasai kesemua ' The 12 Verb Tenses ' of English.

Kalau ada yg mampu menggunakan dgn betul 8 ke 10 verb tenses pun da...h dikira cukup bagus.

Bagaimana dgn anda? Berapakah verb tenses yg betul2 anda mahir?

Semakin byk yg anda tahu dan penggunaannya adalah betul bermakna BI anda adalah hebat.

Saya banyak tekankan pemahaman ttg Verb Tenses ini dlm siri Grammar Booster Workshop yg saya kendalikan dari masa ke masa.

Grammar Booster Workshop terdekat ialah pada :

29.11.2014 & 6.12.2014

Lokasi : Kelantan

Masa : 9 pagi - 1 tgh

Pelaburan yuran hanya RM38.00

Percuma Buku 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS

Pendaftaran dibuka sekarang

Boleh terus hubungi saya :

Teacher Zaida
019 917 0769
http://myenglishtalk.blogspot.com/


Thursday, 30 October 2014

CUBA SEMAK GRAMMAR KNOWLEDGE ANDA

CUBA SEMAK GRAMMAR KNOWLEDGE

1. The man has being sat there for 3 hours.

2. The furniture for her new office are ordered already.

3. Eating icecream are good to cools down ours body.

Ini adalah 3 ayat yang saya contohkan dlm status lepas. 3 ayat ini penting utk membincangkan samada 'grammar knowledge' penting atau tidak.
...
Bagi yg ada grammar knowledge, sudah tentu tidak akan menulis spt. ayat 1 dan ayat 3. Kenapa ?

Ayat 1, jelas sekali penggunaan ' verb tenses' yg salah. Has @ have tidak boleh digandingkan dgn ' being', sebaliknya digunakan dgn 'been' dan perlu dilengkapkan dgn 'ing' verb utk menunjukkan perbuatan yg berterusan. Yang betul ialah :

.....has been sitting.....

Apa yang tdk kena dgn Ayat 3 ? Dan bagaimana dgn Ayat 2, betul @ salah ????

Cuba semak samada anda ada 'grammar knoeledge' atau tidak ?

KENAPA GRAMMAR PENTING ?

Kenapa Grammar Penting ?

Ramai juga berpendapat, tidak perlu fokus sangat kpd grammar dlm belajar BI. Tetapi saya berpandangan lain. Kenapa ?

Kalau nak dikongsi semua alasan di sini memang tak tertulis dan kalau ditulis pun belum tentu ada yg baca ! Heee....

Cukup utk saya berikan contoh ayat2 ini.

1. The man has being sat there for 3 hours.
...
2. The furniture for her new office are ordered already.

3. Eating icecream are good to cools down ours body.

Apa yg boleh anda perkatakan tentang ayat2 ini? Adakah ayat2 ini betul atau sebaliknya?
Kalau salah, apakah puncanya?

Mohon kongsi pandangan ya....

Terima kasih.

Wednesday, 29 October 2014

GRAMMAR BOOSTER SCHOOL HOLIDAY !!!

GRAMMAR BOOSTER SCHOOL HOLIDAY !!!

Berita baik sekali lagi untuk warga Kelantan !

GRAMMAR BOOSTER kini kembali menemui anak-anak di musim cuti sekolah ini pada 29 November 2014 & 6 Disember 2014 ( Sabtu )
...
Lebih baik merancang dari sekarang pengisian yg terbaik utk anak2 sepanjang cuti persekolahan ini.

Jika anak2 masih lemah penguasaan BI, inilah peluang yang terbaik untuk mengasah dan memperbaiki apa yang kurang dan seterusnya belajar kaedah yang tepat dan mudah menguasai grammar .

===============================================

Kenapa GRAMMAR BOOSTER WORKSHOP amat ISTIMEWA ?


•TEKNIK MEMAHAMI GRAMMAR MELALUI ' KENALI 10 KESALAHAN LAZIM GRAMMAR'


•TEKNIK MENGUASAI MELALUI BANTUAN BUKU #25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS

•TEKNIK MEMAHAMI GRAMMAR MELALUI GRAMMAR MIND MAPPING

•KAEDAH MENGUASAI GRAMMAR MELALUI 'GRAMMAR GAMES'

•KAEDAH MENGUASAI GRAMMAR MELALUI 'POPULAR ENGLISH SONGS'

============================================

*** Paling istimewa @ Bonus untuk Grammar Booster kali ini :

++ FREE Motivational Talk on ' Bagaimana Saya Berubah Daripada Budu Ke Cheese '

++ Promosi Harga Hebat Pakej 2 Buah Buku : 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS & TRAVELOG : DARIPADA BUDU KE CHEESE

=============================================
Hanya terhad kepada 50 peserta pertama.

Pendaftaran dibuka sekarang . Sila hubungi 019-917 0769 / 019-910 7269 @ PM ke inbox .

Tuesday, 28 October 2014

INDAHNYA SEBUAH ANUGERAH

Saat ini saya masih lagi tidak percaya yang saya telah pun berjaya menulis dan menghasilkan buku sendiri. Kejayaan ini mungkin biasa bagi orang lain, tetapi pada saya ia adalah pencapaian yang besar dan amat bermakna dalam hidup.

Ini kerana sekelumitpun saya tidak pernah bercita-cita dan terfikir untuk menulis dengan serius, apatah lagi sehingga 2 buah buku. Ini semua berlaku benar-benar atas kehendak Allah s.w.t.

Rupa-rupanya ujian yang menimpa saya telah menyebabkan saya menjadi penulis secara kebetulan. Sesungguhnya begitu hebat sekali perancangan Allah yang tidak mungkin terjangkau oleh kita. Allah lebih mengetahui kelebihan diri saya dan mengkehendaki saya menulis agar ilmu yang ada dapat dikongsi dengan lebih ramai orang dan dapat dimanafaatkan bersama.

Apabila buku pertama saya  '25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS' dihasilkan dan diterbitkan sendiri pada Mac, 2014 saya berdebar-debar bimbang buku itu tidak menepati kehendak pembaca terutamanya pelajar. Walaubagaimanapun, setelah sebulan diterbitkan  ia bagai sebuah fenomena kerana sambutannya amat luar biasa sekali . Jualannya begitu hebat dan ternyata ramai yang menganggap buku ini amat bagus kerana menepati apa yang dicari selama ini dalam pembelajaran Bahasa Inggeris.

Buku ini memberi jalan keluar terutamanya kepada pelajar Melayu yang agak sukar memahami buku-buku rujukan dalam Bahasa Inggeris, Rata-rata pelajar sukar menguasai grammar kerana keliru dan tidak faham dengan rumus grammar yang agak sukar.

Apabila ada pilihan buku dalam Bahasa Malaysia yang dapat menolong memahamkan mereka, sudah tentu buku itu jadi rebutan.

Atas dasar inilah, kini 25 KEKELIRUAN BAHASA INGGERIS diulang cetak kerana masih ramai yang ingin memiliki dan merasai manafaat daripada buku kecil ini.

Saya juga amat mengalu-alukan lebih ramai yang sudi menjadi agen atau reseller kepada buku hebat ini, supaya buku ini lebih senang dibeli oleh pembaca secara cod sahaja .

Reseller akan diberi sejumlah buku percuma di samping diskaun yang hebat . Cepat, rebut peluang ini sebelum tawaran ini ditutup. Jangan segan-segan untuk hubungi saya. Sama-sama kita sebarkan ilmu dan sama-sama kita pandaikan bangsa kita.

Semoga amalan kita yang sedikit ini bakal menjadi bekal di akhirat nanti.

InshaaAllah, usaha kita diberkati Yang Maha Esa.





Monday, 27 October 2014

WHY LEARN ENGLISH

Mungkin ada di antara anda di sini yang menghadapi masalah meyakinkan anak2 atau pelajar tentang kepentingan belajar BI dan menyuntik semangat mereka untuk terus berusaha menguasai bahasa ini.

Diharap perkongsian ini dapat membantu sedikit sebanyak .

===================================================

WHY LEARN ENGLISH

Learning to speak English well may be the best thing you can do to improve ...your life.

That’s right. Do you think it would be fun to have access to information that other people can’t get? Talk and write letters to interesting people that others can’t communicate with? Impress people around you whenever you opened your mouth? Make big jumps in your career, leaving others miles behind?

You can get all this if you speak English well

Get access to knowledge

What are you interested in? Is it science? Music? Computers? Health? Business? Sports? Today’s media — such as the Internet, television, and the press — give you almost unlimited access to knowledge about your favorite subjects. After all, we live in the information age, don’t we?

There’s only one problem. Most of this knowledge is in English.

Here are some examples of knowledge you can use if you know English:

• Most pages on the Web. That’s over a billion (1,000,000,000) pages of information! It’s amazing that learning just one language gives you access to almost all knowledge on the Internet.

• Books — on any subject, from all over the world. Read books by British or American authors, and books translated from other languages. Whatever you’re interested in, you can read about it in English!

• The press. Only English-language magazines and newspapers can be bought in every part of the world. You don’t have to search for Time, Newsweek, or the International Herald Tribune!

• Science. English is the key to the world of science. In 1997, 95% of the articles in the Science Citation Index were written in English. Only about 50% of them were from English-speaking countries like the USA or Britain. (source)

• News reports. Watch international television networks, such as CNN International and NBC. They broadcast news much faster, and more professionally, than smaller, national networks. And you can watch them everywhere in the world.

Communicate with people

We like to call English “the language of communication”. Why? Because it seems all the people in the world have agreed to use English to talk to each other.

• About 1,500,000,000 people in the world speak English. Another 1,000,000,000 are learning it. (source)

• 75% of the world’s letters and postcards are written in English. (source)

• Almost all international conferences and competitions are conducted in English. For example, the Olympics and the Commonwealth Games.

• Diplomats and politicians from different countries use English to communicate with each other. English is the main language of organizations like the United Nations, NATO, and the European Free Trade Association.

If you can communicate in English, you can:
• Contact people from all over the world. Talk about your ideas and opinions on Internet discussion groups. Send e-mail to interesting people. Learn about their life and culture.

• Travel more easily. Communicate with people wherever you go — English is spoken in more than 100 countries (source). Ask directions, have a conversation, or... ask for help. Who knows, maybe English will save your life someday!

Push your career forward

If you want a good job in business, technology, or science, get out of that armchair and start learning English now! (If you already have a good job, start learning before you lose it!)

Knowing English will let you:

• Put “excellent knowledge of English” on your CV. Get your dream job, and earn more money.

• Gain technical knowledge. English is the language of technology, especially high technology like computer science, genetics, and medicine. If you’re going to read about technology, you’ll probably have to do it in English.

• Learn computer science. Read technical articles without difficulty. Or write your own articles!

• Be a world-class businessman (or -woman). It’s simple. International business is done in English. And all business today is international. So if you want to play, you have to know English — to contact other business people, go to conferences, read international business newspapers and magazines, etc.

• Become a better scientist. Contact scientists from other countries, go to international conferences, visit academic centres abroad. Learn about new scientific discoveries by reading papers, books, and magazines.

• Use your computer more effectively. Most computer applications are in English, so you will understand them better — and become a better employee.

• Learn new skills for your job. The section “Get access to knowledge” explains how English helps you learn.

Enjoy art like never before

English lets you feel the culture of the world like no other language. With a good knowledge of the English language, you can do wonderful things:

• Watch American and British films in the original. Once you try it, you’ll never go back to dubbed versions!

• Read great books. Every famous book was written in English or it was translated into English. There is an amazing number of titles — from classic plays like Hamlet to modern thrillers like Jurassic Park.

• Enjoy English-language music more. Believe us: music is much better if you can understand the words.

English is easy to learn

English is not only the most useful language in the world. It is also one of the easiest languages to learn and to use:

• Simple alphabet — no special symbols such as é or ä. Type in sweet, part, film on your computer. Now try süß (German), część (Polish), фильм (Russian). Which is easier?

• Easy plurals — simply add s to a word. One car, five cars; one telephone, two telephones... There are very few exceptions.
• Words are easy to learn. In French, it’s la fille and le chien. In German, it’s das Mädchen and der Hund. In English, they’re just a girl and a dog. And that’s all you need to know.

• Short words. Most of the basic words are short: run, work, big, go, man. Long words are often shortened: sitcom = situational comedy, fridge = refrigerator, OS = operating system. Speaking English saves you time.

• Words don’t change. But in many languages, one word has many forms:

English: The man is blind.
German: Der Mann ist blind.

English: This is a blind man.
German: Das ist ein blinder Mann.

English: I see a blind man.
German: Ich sehe einen blinden Mann.

• Call everybody “you”. You can say “Do you speak English?” to your friend or to your teacher. In other languages, you have to use the right word for the right person. In English, everybody is equal.

• English is everywhere. You can easily access English-language television, music, websites, magazines, etc. You don’t have to learn from boring textbooks. You can learn and use your English at the same time. Using your English is especially important because it increases your desire to learn.

Get satisfaction

English is not only useful — it gives you a lot of satisfaction:

• Making progress feels great. We’ll never forget the moment we discovered we could speak with Americans or watch TV in English.

• You will enjoy learning English, if you remember that every hour you spend gets you closer to perfection.

• Using English is fun, too, because every sentence you speak or write reminds you of your success.

English makes you a more powerful, happier person. It is not difficult to imagine some situations where knowing English gives you a great feeling.

==================================================

Sorry, it's quite long BUT worth reading and worth sharing !

GRAMMAR BOOSTER SCHOOL HOLIDAY will meet u soon....don't miss this golden programme for the goodness of your children...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...